W 4-letnim procesie dojrzewania whiskey The Sexton są wykorzystywane sezonowane przez 16 miesięcy beczki z europejskiego dębu, które następnie są opalane od środka, a w kolejnym etapie przez 2 lata leżakuje w nich sherry oloroso. Dopiero wtedy wysyłane są do Irlandii.
W przeciwieństwie do większości whiskey, The Sexton jest produkowany w 100% z irlandzkiego jęczmienia, co tworzy nadzwyczaj łagodny single malt o aksamitnym i długim finiszu.
The Sexton to nowa ikona wśród Irish Whiskey powstała w wyniku odwiecznej walki tradycji i nowoczesności. Łączy w sobie pełny szacunek do wielowiekowych doświadczeń i pasję innowacyjności.
Jest dziełem jednej z niewielu kobiet, która osiągnęła mistrzowski poziom w tworzeniu i komponowaniu whiskey – Alex Thomas (Master Blender).
Aby osiągnąć niespotykaną i zaskakującą delikatność, a jednocześnie bogactwo smaku, opanowała do perfekcji skrócony do 4 lat proces dojrzewania. W tym celu wykorzystywane są sezonowane przez 16 miesięcy beczki z europejskiego dębu, które następnie są opalane od środka, a w kolejnym etapie przez 2 lata leżakuje w nich Sherry Oloroso. Dopiero wtedy wysyłane są do Irlandii.
W przeciwieństwie do większości whiskey, The Sexton jest produkowany w 100% z irlandzkiego jęczmienia co tworzy nadzwyczaj łagodny Single Malt o aksamitnym i długim finiszu.