Armaniak, który jest mieszanką najlepszych destylatów regionu Armagnac, najmłodszy z nich ma co najmniej 7 lat. Aby dopełnić wspaniałego aromatu dojrzewają w dębowych beczkach. Ma jasny bursztynowy kolor. Aromaty suszonego bzu, miodu, fig i prażonych orzechów, które rozwijają się następnie w nuty białej czekolady i karmelu.
Winnicę od której wzięła swój początek marka Janneau założył w 1851 roku w regionie Armagnac Pierre Etienne Janneau. Od tamtego czasu minęło już 165 lat, na przestrzeni których produkcja armaniaku stała się pasją i dziedzictwem dla czterech kolejnych pokoleń. Członkowie rodu przekazywali sobie z ojca na syna wiedzę dotyczącą upraw winogron oraz produkcji wyśmienitych armaniaków przykładając zawsze ogromną wagę do tradycji. Dzięki temu wszystkie procesy - od zbiorów do dojrzewania- w dalszym ciągu mają miejsce wyłącznie w regionie Armagnac będącym częścią Gaskonii w południowo-zachodniej Francji. Ta granicząca z Hiszpanią prowincja uważana jest za ojczyznę armaniaku, a marka Janneau stała się największą eksportową marką armaniaku na świecie. Armagnac to jedna z trzech apelacji francuskich brandy obok koniaków i calvadosu. Jest to najstarszy francuski napój spirytusowy, którego początki sięgają XIV w. W roku 2010 obchodzono 700 rocznicę powstania pierwszych armaniaków.