Czerwone wytrawne wino hiszpańskie, starzone przez okres 12 miesięcy w beczkach z amerykańskiego i francuskiego dębu.
Produkowane z mieszanki szczepów Tempranillo (82%), Garnacha (14%) i Mazuelo (4%).
Bodegas Beronia znajduje się w miejscowości Olluari, w samym sercu regionu Rioja znanego z produkcji najsłynniejszych win hiszpańskich. Winnica należy do rodzinnej firmy Gonzalez-Byass. Jest jedną z najbardziej znanych na świecie firm rodzinnych słynących z produkcji doskonałych sherry (Tio Pepe), brandy (Soberano) i win pochodzących z różnych regionów Hiszpanii. Ta mała winnica, która w zamyśle twórców miała produkować wina wyłącznie na potrzeby właścicieli i ich przyjaciół, dziś stała się jedną z najbardziej znanych w Hiszpanii, a wina w niej produkowane mają własną osobowość i charakter. Owoce używane do produkcji pochodzą z ponad stuletnich winorośli, jeszcze sprzed zarazy phylloxery, która pod koniec XIX w. zniszczyła większość winnic w Europie.
Swoistym znakiem firmowym winnicy Beronia są wyjątkowe beczki używane w procesie dojrzewania, budowane z drewna mieszanego – wieka są z dębu francuskiego, natomiast boczne klepki z dębu amerykańskiego.