Do produkcji używane są wyłącznie beczki z amerykańskiego dębu, po bourbonie z pierwszego nalewu – first fill. Whisky nie jest filtrowana na zimno (non chill filtrered). Zawiera w sobie pięknie zrównoważone bogate smaki owocowe i subtelny dąb.
Destylarnia Glen Moray znajduje się w miejscowości Elgin, historycznej stolicy Speyside – jednego z najsłynniejszych szkockich regionów produkujących whisky.
Nazwa wzięła się od hrabstwa Moray i nawiązuje do specyficznego mikroklimatu doliny Laigh of Moray. Lato trwa tu o 40 dni dłużej niż w innych częściach Szkocji, co ma znaczący wpływ na proces dojrzewania, a to z kolei sprawia, że whisky posiada charakterystyczny styl - delikatny, kremowo-miodowy smak i aromat, z mocnymi kwiatowymi nutami.
Historia marki sięga 1897 roku, kiedy to lokalny browar przekształcono w destylarnię , którą następnie kupiła firma Glenmorangie. Od 2004 r. właścicielem destylarni jest jedna z największych firm alkoholowych na świecie - La Martiniquaise.