Highland Park Cask Strength dojrzewa głównie w beczkach z amerykańskiego dębu po sherry w różnym wieku, które wybrał Master Whisky Maker - Gordon Motion. Bezpośrednio po leżakowaniu nadchodzi okres butelkowania z naturalną mocą beczki, pomijając filtrowanie na zimno, co zapewnia nienaruszony charakter powstały w beczkach. W butelce nie ma nic poza samą whisky. Trunek ma naturalną moc beczki, co jest jednym z jego największych atutów. Bogaty i pełny smak toffi, miodu, świeżo startej gałki muszkatołowej z dojrzewającymi w pełnym słońcu cytrusami.
Highland Park jest jedną z najstarszych szkockich destylarni, założoną przez Magnusa Eunsona w 1798 roku. Znajduje się na wyspach Orkney (Orkady) w północnej Szkocji, która przez wieki znajdowała się pod panowaniem wikingów, a większość jej mieszkańców jest z nimi bezpośrednio spokrewniona i do dziś silnie przywiązana do ich historii i dziedzictwa.
Highland Park jest jedyną destylarnią, gdzie wciąż stosuje się tradycyjną, pracochłonną i dużo droższą ręczną metodę słodowania jęczmienia (floor malting). Znaczący wpływ na oryginalny i unikalny smak whisky Highland Park ma specjalny, kwiatowy i bardzo aromatyczny torf wydobywany z pokładów mających nawet 9000 lat oraz używane w procesie dojrzewania beczki po hiszpańskiej sherry oloroso, a także tzw. harmonizacja whisky, która polega na mieszaniu ze sobą whisky z różnych beczek dla osiągnięcia jednakowego i doskonale zbalansowanego smaku, co odbywa się na wiele miesięcy przed butelkowaniem.