Perfekcyjnie zbalansowana whisky single malt dojrzewająca pełne 18 lat w beczkach po sherry z dębu amerykańskiego oraz europejskiego. Po tym czasie, zespół Whisky Makerów wybiera whisky z obu typów dębu, by stworzyć single malta o perfekcyjnym balansie, z wyróżniającą się nutą słodyczy oraz pełnią smaku.
Trunek ma kolor bursztynowo złoty, w zapachu wyczuwalne są suszone owoce, imbir, toffi, a także pomarańcza, goździki i gałka muszkatołowa. Bogaty smak uzupełniają nuty rodzynków, karmelu, wanilii i imbiru, zbalansowane przyprawami i skórką cytrusów. Finisz ciepły i długi z przyprawami oraz imbirem, przechodzący następnie w słodką pomarańczę.
Destylarnia Macallan została założona w 1824 roku w regionie Speyside nad rzeką Spey w północnej Szkocji (Highlands).
The Macallan to absolutna ikona w świecie whisky single malt i marka nr 1 pod względem wartości sprzedaży. Uważana za najbardziej prestiżową markę whisky, która wielokrotnie pobijała własne rekordy Guinnessa jako najdroższa whisky na świecie, ostatnio przekraczając cenę miliona dolarów.
Na bardzo specyficzny i niezwykle ceniony smak The Macallan mają wpływ wyjątkowo małe alembiki używane do destylacji (tylko 16% najlepszej partii destylatu trafia do beczek), specjalny gatunek jęczmienia Golden Promise, który do dziś uprawia się na terenie posiadłości, niespotykana dbałość o dobór odpowiednich beczek, w zdecydowanej większości po hiszpańskiej sherry.