Gin można podzielić na różne kategorie, w tym London Dry Gin, który symbolizuje samą esencję ginu. Nie dodaje się do niego żadnych sztucznych składników, takich jak cukier, aromat czy barwnik.
London Dry Gin wyróżnia się intensywnymi aromatami owoców cytrusowych, jałowca, kolendry i arcydzięgla.Jjest doskonale zbalansowany, idealnie nadaje się do wszystkich koktajli na bazie ginu. „Londyn” w nazwie nie odnosi się do miejsca produkcji ginu, ale raczej do stylu, który można odtworzyć w dowolnym miejscu na świecie.
Gin narodził się w Holandii w 1550 roku, a produkcja tego trunku została spopularyzowana w Wielkiej Brytanii w roku 1575 roku.
Jest to bardzo wytrawny napój, dlatego rzadko podaje się go sauté – najpopularniejszy jest w koktajlach. Do produkcji używa się spirytusu zbożowego (słodowany jęczmień lub żyto), który jest destylowany z jagodami jałowca, cytrusami, roślinami i przyprawami.
Marka Gibson’s pozostaje wierna tradycjom londyńskich gorzelników i bardzo dba o selekcję zbóż i pozostałych składników.