W 2008 r. firma BB&R podjęła wyzwanie stworzenia ginu doskonałego. No 3 jest zwieńczeniem ponad 2 lat pracy wybitnych specjalistów, którzy postawili na prawdziwie klasyczny London Dry Gin – czysty, rześki i orzeźwiający, zachowujący idealną równowagę trzech kluczowych smaków: jałowca, cytrusów i przypraw. Odnieśli wielki sukces – No 3 aż czterokrotnie zdobył tytuł Najlepszego Ginu na Świecie!
Z dbałości o wyjątkową jakość, w procesie produkcji wciąż jest wykorzystywany 100-letni miedziany alembik obudowany cegłą, co sprawia że powstały w nim destylat jest nieskazitelnie czysty.
Zachwyca również prezentacja. Na oryginalnej zielonej butelce została umieszczona replika klucza do jednego z pomieszczeń firmy Berry Bros. & Rudd, w którym zapadło wiele ważnych decyzji, w tym ta o stworzeniu ginu doskonałego!
Berry Bross. & Rudd (BB&R) to rodzinna firma o 300-letniej historii. Od czasów Jerzego III, znajduje się na liście dostawców na dwór królewski.
Pierwsza zarejestrowana receptura na gin pochodzi z 1495 roku. Wykorzystywane wtedy przyprawy – m.in. gałka muszkatołowa, cynamon, goździki i kardamon - przybyły z Holandii, kolebki ginu. Na przestrzeni wieków, przyprawy wykorzystywane w produkcji ginu się zmieniały, jednak jeden składnik pozostał kluczowy - jałowiec.
W XIX w. metody produkcji stały się bardziej wyrafinowane. Pojawił się nowy styl. Dominujący jałowiec został zrównoważony nutami cytrusów i korzennymi przyprawami.