SHAKARA to wyjątkowy 12-letni rum tajski, który odzwierciedla bogatą tradycję uprawy trzciny cukrowej w Azji Południowo-Wschodniej. Dzięki dojrzewaniu w tropikalnym klimacie, rum zyskuje złożony i wyrafinowany profil zapachowy. Aromaty orzechowe, takie jak migdały i orzechy włoskie, przeplatają się z eleganckimi nutami wosku pszczelego, miodu wrzosowego oraz toffi, tworząc intrygujący bukiet.
W smaku SHAKARA łączy delikatne nuty cukru trzcinowego z egzotycznymi owocami, takimi jak mango, papaja i świeża figa. Solony karmel harmonijnie podkreśla eleganckie nuty drewna, co dodaje rumowi głębi i wyrafinowania. Finisz jest długi, jedwabisty, z subtelnym przejściem od lekko medycznych nut do słodkiej wanilii, co czyni ten rum wyjątkowo zbalansowanym i pełnym charakteru.
SHAKARA powstaje i dojrzewa w centralnej prowincji Nakhom Pathom, w żyznym regionie o tropikalnym klimacie, który znacznie zwiększa koncentrację smaków w destylacie w trakcie długiego procesu starzenia.
Do SHAKARY nie dodano cukru ani barwników, co czyni ją autentycznym ambasadorem tajskiego „terroir”. Wysokie średnie temperatury oraz wilgotność wynosząca od 60% do 80% koncentruje smak rumu, co nadaje mu bogatego oraz głębokiego smaku i długi, złożony finisz.
W porównaniu do rumów starzonych w klimacie kontynentalnym, „działka aniołów”, czyli odparowywanie rumu w trakcie dojrzewania jest zdecydowanie intensywniejsze i kształtuje unikalny charakter rumu Shakara.