Whisky single malt, która początkowo dojrzewała w beczkach pierwszego napełnienia po bourbonie, a następnie przez okres ok. 12 miesięcy była finiszowana w beczkach po sherry Pedro Ximenez. W efekcie uzyskano doskonale wyważone połączenie słodyczy, pikantności i nut charakterystycznych dla whisky z Campbeltown. W zapachu wyczuwamy krem karmelowy, toffi, miód, karmelizowane owoce, jabłka, brzoskwinie i morską bryzę. Smak to początkowo słodkie nuty wanilii i solonego karmelu. Morski wpływ po chwili rozwija się w bogate, pikantne, owocowe smaki, karmelizowanych owoców, toffi i cukierków krówek. W finiszu wanilia, dębina i rozgrzewające przyprawy.
Glen Scotia to jedna z kilku destylarni pracujących w szkockim miasteczku/regionie Campbeltown, które w połowie XIX wieku nazywano „Światową stolicą whisky". Gorzelnia Scotia powstała w 1832 roku i jako jedna z nielicznych przetrwała kryzys początku XX wieku.
Whisky Glen Scotia jest doskonałym przykładem tradycyjnego stylu whisky z Campbeltown z lekko słonymi, przepełnionymi morską bryzą aromatami.