Hiszpańska brandy o delikatnym waniliowym aromacie, z nutą orzechów i karmelu. Charakteryzuje ją piękny bursztynowy kolor.
Przez minimum rok dojrzewa w beczkach z amerykańskiego dębu, używanych wcześniej do produkcji sherry.
Można serwować samodzielnie, w temperaturze pokojowej lub na lodzie, z colą, napojem imbirowym czy kawą.
W Hiszpanii tradycja picia brandy sięga stuleci, a brandy pochodzące z tego kraju uważa się za najlepsze i stawia w jednym rzędzie obok koniaków i armaniaków.
Prekursorem i twórcą jednej z najbardziej znanych brandy hiszpańskich na świecie jest założona w 1835 roku firma Gonzalez Byass. Firma ma siedzibę w Jerez, słynnym mieście, gdzie produkuje się specjalny i najwyższej jakości rodzaj tych produktów, posiadający własną apelację Brandy de Jerez.
Soberano powstaje zgodnie z tradycyjną dla tego regionu metodą Solera. To dynamiczna metoda leżakowania polegająca na mieszaniu ze sobą destylatów w różnym wieku dojrzewania, które przechowuje się piętrowo w beczkach, na kilku poziomach.