Produkowane z najlepszych winogron zbieranych ręcznie. Dojrzewa przez minimum 2 lata w butelkach, w piwnicach winiarni w Portugalii. Ma rubinowy kolor, a w zapachu są wyczuwalne nuty kwiatowo-owocowe. W smaku intensywne, z akcentami czerwonych owoców. Świeże i zrównoważone wykończenie.
Wina porto wzięły nazwę od jednego z największych i najsłynniejszych miast Portugalii. Jednak piwnice, w których dojrzewają, znajdują się po drugiej – południowej stronie rzeki Douro, w miejscowości Villa Nova de Gaia, która wchodzi w skład aglomeracji miejskiej Porto. Region Douro został wyodrębniony w 1756 r. i jest najstarszym regionem winiarskim na świecie.
By uzyskać intensywne wina, podczas winifikacji czerwonych wersji porto, winogrona są poddawane mocnej maceracji, a by przyspieszyć ten proces, często są one rozgniatane w tradycyjny sposób – stopami. Proces fermentacji zatrzymuje się gwałtownie, poprzez dodanie białej brandy – wtedy wino zachowuje słodycz, dzięki naturalnym cukrom.