Mieszanka win najwyższej jakości, które przez 10 lat dojrzewały w dębowych beczkach, aż do uzyskania optymalnej dojrzałości. Kolor złoty o ciepłym odcieniu, w zapachu wyczuwalne słodkie nuty karmelu i orzechów (grillowane migdały i orzechy laskowe). Smak świeży i złożony, z długim bogatym finiszem.
Wina porto wzięły nazwę od jednego z największych i najsłynniejszych miast Portugalii. Jednak piwnice, w których dojrzewają, znajdują się po drugiej – południowej stronie rzeki Douro, w miejscowości Villa Nova de Gaia, która wchodzi w skład aglomeracji miejskiej Porto. Region Douro został wyodrębniony w 1756 r. i jest najstarszym regionem winiarskim na świecie.
By uzyskać intensywne wina, podczas winifikacji czerwonych wersji porto, winogrona są poddawane mocnej maceracji, a by przyspieszyć ten proces, często są one rozgniatane w tradycyjny sposób – stopami. Proces fermentacji zatrzymuje się gwałtownie, poprzez dodanie białej brandy – wtedy wino zachowuje słodycz, dzięki naturalnym cukrom.