Liqueur de Curaçao Bleu powstaje w wyniku destylacji z udziałem słodkich i gorzkich pomarańczy. Niebieską barwę nadaje mu spożywcza substancja koloryzująca, z reguły E 133 Brilliant Blue. Niezwykły kolor oraz silne nuty pomarańczowe z nutką mięty czynią go atrakcyjnym składnikiem wielu koktajli. Giffard poleca serwować go zmieszanego z wódką, syropem anyżkowym i sokiem z cytryny.
Giffard to francuska marka słynąca z produkcji wysokiej jakości likierów, syropów i aperitifów, założona w 1885 roku przez Emile'a Giffarda. Marka cieszy się popularnością na całym świecie dzięki swojemu zaangażowaniu w produkcję trunków, które wyróżniają się naturalnymi składnikami i intensywnym smakiem.
Selekcja likierów i syropów barmańskich Giffard jest równie unikatowa, co i zróżnicowana, znajdujemy w niej zarówno klasyczne Cassis czy Curaçao Triple Sec, jak nowatorskie Banane du Brésil czy Pamplemousse. Na specjalną uwagę zasługuje seria Premium Liqueurs. Liczy ona zaledwie dziewięć likierów, wszystkie wyprodukowane z udziałem składników o unikalnym pochodzeniu i specyficznych odmian owoców o bardzo intensywnych aromatach i smakach właściwych dla danego gatunku.