Loch Lomond 12 YO jest laureatem złotego medalu. To whisky zestawiana z destylatów starzonych w beczkach po bourbonie, zarówno te po pierwszym napełnieniu, jak i po ponownym, oraz beczki z amerykańskiego dębu, które zostały ponownie wypalone (recharred).
Aromat tej whisky to głównie świeże zielone jabłko, soczysta gruszka, brzoskwinie oraz cytrusy, które w tle otulają słodowe, słodkie nuty.
W smaku nuty gruszki stopniowo ustępują miejsca przyprawom, które prowadzą do subtelnych akcentów waniliowego ciasta i słodyczy biszkoptów.
Finisz średniej długości z delikatnym drewnianym dymem i długo utrzymującym się posmakiem.
Destylarnia Loch Lomond specjalizuje się w produkcji różnorodnych whisky, w tym single malt, single grain oraz blended whisky. Zaklad wyróżnia się unikalnym podejściem do destylacji, łącząc tradycyjne metody z nowoczesną technologią, w tym używając zarówno tradycyjnych alembików (pot stills), jak i destylatorów typu Coffey. Whisky dojrzewają w różnych typach beczek, co przyczynia się do ich bogatych aromatów, często z nutami owocowymi, waniliowymi i dębowymi. Loch Lomond jest znana z innowacji, takich jak opiekane promieniami podczerwonymi beczki.