Loch Lomond Single Grain jest whisky w pełni unikatową. Jest ona destylowana wyłącznie z mocno torfowego słodu jednak nie w tradycyjnym alembiku, a w kolumnie Coffey'a, co według regulacji plasuje ją w kategorii single grain, a nie single malt.
Wykorzystanie do produkcji wyłącznie słodowanego jęczmienia, nadało whisky złożoności, której zwykle nie można znaleźć w whisky single grain.
W zapachu aromaty goździków, wanilii i czarnej porzeczki. W smaku słodki, kwaśny torf, zielone jabłko, cytrusowa limonka i anyż. Wyraźny wytrawny finisz z delikatnym torfowym dymem.
Destylarnia Loch Lomond specjalizuje się w produkcji różnorodnych whisky, w tym single malt, single grain oraz blended whisky. Zaklad wyróżnia się unikalnym podejściem do destylacji, łącząc tradycyjne metody z nowoczesną technologią, w tym używając zarówno tradycyjnych alembików (pot stills), jak i destylatorów typu Coffey. Whisky dojrzewają w różnych typach beczek, co przyczynia się do ich bogatych aromatów, często z nutami owocowymi, waniliowymi i dębowymi. Loch Lomond jest znana z innowacji, takich jak opiekane promieniami podczerwonymi beczki.