
To 18-letnia whisky single malt, pełna bogactwa i elegancji, o głębokim, słodkim charakterze, wzbogaconym subtelną nutą torfowego dymu. Dojrzewała w najlepszych beczkach po bourbonie, a długi czas maturacji pozwolił na uwolnienie słodyczy dębiny oraz smaków pieczonego jabłka i toffi, z lekkim dymnym akcentem.
Aromaty zielonego jabłka i grejpfruta łączą się, zanim pojawi się słodki charakter miodunki i dojrzałego dębu.
W smaku nuty drewna tostowanego dębu i skrzynki po cygarach przeplatają się z bogatymi owocami karmelizowanego jabłka i gruszki z nutą agrestu.
Długi finisz z bogatym karmelem, suszonym herbatnikiem i liściem tytoniu, harmonijnie uzupełniony delikatnym dymem drewna.
Destylarnia Loch Lomond specjalizuje się w produkcji różnorodnych whisky, w tym single malt, single grain oraz blended whisky. Zaklad wyróżnia się unikalnym podejściem do destylacji, łącząc tradycyjne metody z nowoczesną technologią, w tym używając zarówno tradycyjnych alembików (pot stills), jak i destylatorów typu Coffey. Whisky dojrzewają w różnych typach beczek, co przyczynia się do ich bogatych aromatów, często z nutami owocowymi, waniliowymi i dębowymi. Loch Lomond jest znana z innowacji, takich jak opiekane promieniami podczerwonymi beczki.